De kralen en sieraden onderdelen business kent verschillende facetten, vele daarvan zijn mooi geslepen om in sieraden termen te blijven. Toch ook zijn er (vage) facetten, die omgeven zijn door onduidelijkheden en vragen. Bijvoorbeeld de term een 'goud verguld kraaltje'.  Vraagt u zich ook wel eens af 'Wat is dat precies?, 'Wat kan ik er van verwachten?' 

Zilver maakt het verschil:

De kralen in de webshop zijn allen van .925 sterling zilver, ook de zilver goud vergulde kralen. De aanduiding .925 wil zeggen dat de legering (samengestelde metaal) voor 92,5% bestaat uit puur zilver en voor 7,5% uit een ander metaal, zoals koper, platanium, zink. Elk toegevoegd metaal kan een bepaald aspect van zilver benadrukken of versterken.  Puur 100 % zilver is te zacht om  te verwerken in sieraden. Het soort metaal wat wordt gebruikt als toevoeging heeft ook invloed op de kleur die het zilveren voorwerp krijgt. Daarom zijn er soms kleurverschillen tussen de verschillende zilveren kralen. Fabrikanten stappen soms ook wel eens over naar een andere samenstelling. In ieder geval zijn alle producten nikkelvrij. Wilt u informatie of er tussen bepaalde kralen onderling sprake is van kleurverschillen, vraag dan gerust. 

Het rhodineren van zilver betekent dat er een laagje rhodium wordt aangebracht op het zilver. Rhodium behoort tot de platinametalen en is een hard edelmetaal. Het heeft een zilver-witte kleur, die het meest lijkt op de kleur van wit goud en chroom. Zilver kan na enige tijd dof worden en gaan oxideren. Gerhodineerd zilver blijft daarentegen heel lang mooi en beschermt het zilver tegen oxidatie processen.

Het is niet alles goud wat er blinkt. Puur goud (24K) is te namelijk te zacht voor het maken van sieraden. Daarom worden sieraden gemaakt van legeringen (minimaal 10K goud!) d.w.z. dat goud wordt gemengd met andere metalen als zilver, koper of zink. 

De ene gouden laag is de andere niet. Vergulden betekent dat een goudlaag is aangebracht op een ander metaal.

In de webshop vindt u veel sterling zilver goud vergulde kralen en onderdelen. De dikte van de laag wordt aangegeven in de eenheid Micron (µ).

GOUD is weer in. Gelukkig!

Wij verkopen zilver vergulde kralen. Vergulden betekent dat er een laagje goud op, in dit geval, zilver wordt aangebracht. De dikte van de goudlaag en het proces van hoe deze wordt aangebracht, bepaald de duurzaamheid van de goudlaag. 

Op de website onderscheiden we 3 categoriën vergulde kralen en onderdelen op basis van de dikte van de goudlaag: 

 

1. Standaard kwaliteit (flash gold)

Standaard vergulding- kralen/onderdelen zijn kort gedompeld in een vloeistof met  gouddeeltjes (24k). De gouden laag is zo dun, dat deze zelfs niet in micron kan worden aangegeven.  Na verloop van tijd zal het goud van het kraaltje slijten. Dit is afhankelijk van veel factoren. Bewaar de sieraden/ kralen in een droge omgeving, bij voorbeeld in een gripzakje. Deze kralen zijn gunstig in prijs. In de webshop zijn de vergulde kralen en onderdelen van flash gold gemaakt, tenzij anders aangegeven

2. 1 tot 2 micron

Bij een aantal productie methoden wordt er een hardingslaag (soort primer) aangebracht op het zilver en vervolgens wordt via het proces van electroplating/ galvaniseren een goudlaag aangebracht. Deze kralen zijn zeer slijtvast en men kan er vele jaren plezier van hebben.

Als er een primer is aangebracht tussen het zilver en het goud is er ook geen effect meer van oxidatie van het onderliggende zilver. Doordat er meer goud op een kraal aangebracht is, is de prijs verhoudingsgewijs hoger.

In deze categorie vallen ook kralen/onderdelen die via een soort gietproces en electroplating worden verguld. Hoe het precies werkt, is niet altijd te achterhalen. De fabricage methode kan een goed bewaard geheim zijn, net als een recept van populaire gerechten een goed bewaard geheim is. Dit geheim wordt van generatie op generatie doorgegeven. 

3. Minimaal 2,5 micron

Dit is echte professionele kwaliteit. Onderdelen zijn sinds kort al in de webwinkel verkrijgbaar. Naarmate de belangstelling en vraag naar deze kwaliteit groeit, wordt het assortiment kralen en onderdelen uitgebreid. 

Vermeil betekent goud op zilver verguld. Er is geen wettelijke norm in Nederland wanneer iets vermeil mag worden genoemd. Internationaal wordt met vermeil een minimale dikte van 2,5 micron aangegeven. In de webwinkel zal vermeil alleen worden gebruikt bij kralen en onderdelen die een vergulding van 2,5 micron of meer hebben.

 

Een laag goud wordt onder hoge temperatuur en druk op een ander metaal (meestal messing) aangebracht. De laag goud is vele malen dikker dan sterling zilver vergulde kralen en onderdelen. Blijft bovendien langer mooi. Gaat een leven lang mee, zegt men wel eens. Omdat er meer goud gebruikt wordt, zijn dit soort kralen en onderdelen vaak duurder.