De ene gouden laag is de andere niet. Vergulden betekent dat een goudlaag is aangebracht op een ander metaal.

In de webshop vindt u veel sterling zilver goud vergulde kralen en onderdelen. De dikte van de laag wordt aangegeven in de eenheid Micron (µ).

In de webwinkel worden 3 categorieën .925 zilver vergulde producten onderscheiden:

- standaard vergulding- kralen zijn kort gedompeld in een vloeistof met gouddeeltjes. De gouden laag is zo dun, dat deze zelfs niet in micron kan worden aangegeven. Door insiders wordt dit ook wel 'flash gold' genoemd. De kleur van deze vergulde kralen is iets lichter en geler dan de kleur van micron vergulde kralen en onderdelen. Dat heeft te maken met het karaatgehalte van de verguld vloeistof.

- vergulding 1  micron - vaak in opdracht van Kristallicht volgens Europese kwaliteitsnorm gefabriceerd. 

- vergulding van 2,5 micron of meer  - Op aanvraag zijn artikelen meestal ook leverbaar in 2,5 micron.

De dikte en wijze van aanbrengen van de gouden laag bepaalt de levensduur. Dit is soms per land of leverancier verschillend. Sommige landen staan niet zo goed bekend.

Wat betekent een bepaalde dikte van de goudlaag voor de kwaliteit en duurzaamheid? Dit is mede afhankelijk van het gebruik van het voorwerp.

Voor een (doorsnee?) horlogekast, die natuurlijk veel contact heeft met andere voorwerpen (tafels, stoelen e.d.), wordt bijvoorbeeld vaak een norm gehanteerd van 5 micron. Maar verschil moet er zijn; Een Cartier horloge van 20 jaar oud dat ik laatst zag, heeft (had) een goudlaag van 20 micron. 

Voor inzicht in de gewenste goudlaag voor oorsieraad materialen heb ik advies ingewonnen bij professionals van bedrijven in de business. Zij hanteren minimaal 2,5 tot 3 micron om kwalitatief hoogwaardige sieraadonderdelen als oorhaken te maken. Maar ook 5 micron ( en meer) wordt gebruikt door sieradenfabrikanten. De levensduur van een goudlaag van 2,5 – 3 micron is, zo schat men, vele jaren bij veelvuldig/dagelijks gebruik.

De goudlaag van oorhaak die standaard verguld is, zal naar schatting na zo'n 60 keer dragen gaan slijten. Let op: dit is een schatting! Op zich kan dit voor u voldoende zijn.

Van kralen met vergulding van 1 tot 2 micron wordt doorgaans gezegd dat deze laag een uitstekende slijtvastheid heeft en dat u daar jaren veel plezier van kunt hebben. Garanties vallen hier niet voor te geven. Misschien wel de meest belangrijke factor die bepaald hoelang sieraden mooi blijven, is hoe mensen omgaan met hun sieraden. Dit wordt door fabrikanten vaak ook nadrukkelijk verteld. 

Kralen die huidcontact maken (of in een handtas mee reizen...), slijten net als oorhaken, natuurlijk sneller dan kralen die in de lucht bungelen. Dat bij de één de edelmetalen eerder aanslag vertonen dan bij een ander, heeft vooral te maken met de verschillen in de zuurgraad van de huid of het spuiten van parfums op deze kralen. Daar houden parels, kralen en edelmetalen niet van.

U begrijpt dat hoe dikker de gouden laag is, hoe hoger de prijs zal zijn. Uit de prijs valt vaak ook veel af te leiden over de kwaliteit.