Een laag goud wordt onder hoge temperatuur en druk op een ander metaal (meestal messing) aangebracht. De laag goud is vele malen dikker dan sterling zilver vergulde kralen en onderdelen. Blijft bovendien langer mooi. Gaat een leven lang mee, zegt men wel eens. Omdat er meer goud gebruikt wordt, zijn dit soort kralen en onderdelen vaak duurder.

Alle gold filled uit de shop is uitkomstig uit Amerika, waar  het gefabriceerd wordt. De basis, messing, is een samenstelling van koper en zink. 

Het gewicht goud (van een bepaald karaat gehalte) bij gold filled dient minimaal 1/20 deel te zijn van het totale gewicht. Dwz 5 % van het totale gewicht is 14 karaat goud.

Afhankelijk van het gebruikte karaat gehalte zie je dan merktekens als :1/20 14k  of 14/20

Zoals u bij de uitleg over 'goud en karaat' kunt lezen bestaat, als voorbeeld, 14K uit 58,50% puur goud. Dat wil zeggen 58,50% van de goudlaag bij gold filled bestaat puur goud. 

Het valt op dat er nog weinig te koop is op het gebied van gold filled kralen en onderdelen. Dit houdt verband met de hoge temperaturen in het proces van fabricage van gold filled onderdelen. Gelukkig neemt de sortering toe.

Let op: ‘Rolled gold’ (R.G.P.) hoeft volgens de eisen een minder dikke goudlaag te hebben dan gold filled. Dit wordt niet verkocht in de webshop.